Cum sa scapi de gheata fara sa zgarii parbrizul?

   
Postat la data de:  11/9/2018

Cum sa scapi de gheata fara sa zgarii parbrizul!


De 15 ani incoace de cand ne ocupam de reparati si inlocuiri de parbrize am fost solicitati sa reparam multe parbrize zgariate, care de fapt au fost zgariate de insusi proprietarii masinilor. Nu din rea vointa sau nepasare ci din dorinta de a indeparta cat mai repede gheata formata in diminetiile reci. Razuirea parbrizului este o metoda prin care avem toate sansele sa lasam zgarieturi adanci pe suprafata parbrizului. Nu razuitoarele de plastic zgarie sticla ci nisipul si noroiul depus pe parbriz in timpul noptii sau chiar din trafic.

Iata recomandarea noastra prin care puteti evita deteriorarea parbizului:


Folositi solutii pentru dezghetarea geamurilor. Sunt solutii chimice care se gasesc in comert (magazine de piese, benzinarii, supermarketuri) la preturi destul de mici, 10-20 lei 500 ml. Daca aveti posibilitate alegeti cele care nu contin alcool metilic sau altfel denumit metanol. Metanolul este o solutie mai ieftina (fata de alcoolul etilic) insa inhalat poate cauza dureri de cap si greata.


Cum sa procedati?

  • Seara duceti in casa peria cu care veti curata parbrizul dimineata.
  • Dimineata indepartati zapada cu peria deasupra usilor pentru a nu cadea zapada pe scaun la deschidere.
  • Porniti motorul si directionati aerul catre parbriz, dupa care curatati parbrizul cat se poate cu peria . Urmeaza solutia de dezghetat: pulverizati pe parbriz solutie de dezghetat si asteptati cca. 2-5 minute in functie de grosimea ghetii.
  • Daca gheata este mai groasa repetati pulverizarea.
  • Dupa cateva minute (pana periati toata masina de zapada) gheata va fi inmuiata in asa masura incat o veti putea indeparta usor cu racleta fara sa razuiti sau chiar cu peria.
  • Daca inca nu s-a topit gheata mai pulverizati odata pe parbriz.

 

Nu va recomandam sa va folositi de stergatoare si de sprituitoare – (cu toate ca si acesta topeste gheata) – pentru ca stergatoarele se vor uza foarte repede.

 

Ele nu sunt proiectate la astfel de solicitari. Parbrizul astfel curatat iarna va ramane transparent, fara zgarieturi si nu va va supara cand bate soarele din fata sau seara cand ploua.

 

 

De ce va spunem toate acestea?

 

Pentru ca din pacate zgarieturile de pe parbriz nu se pot repara. Cel putin nu la costuri care sa merite reparatia. Ciobiturile sau fisurile scurte se pot repara cu succes, zgarieturile insa nu. Singura solutie este inlocuirea parbrizului.

 

 

 

De tinut minte un sfat pentru iarna: cand cumparati solutii de spalat parbrize iarna, cautati cele care nu contin alcool metilic sau altfel denumit metanol.


Motivul este aceeasi: in timp ce alcoolul metilic se evapora de pe parbriz ventilatorul de incalzire a masinii atrage in habitaclu mirosul puternic si va cauzeaza dureri de cap sau chiar greata.


Atentie sporita la copii sau femei gravide.

 

 

 

De altfel recunoasteti usor aceste solutii pentru ca pe eticheta lor veti gasi simbolul care se pune pe solutiile otravitoare (craniul cu cele doua oase sub el).

Se mai pot recunoaste si dupa pret: daca flaconul diluat de 5 litri costa 5-6 lei, atunci cu siguranta contine alcool metilic. Cele cu alcool etilic costa cu ceva mai mult, insa nu cu foarte, dar macar stiti ca nu sunt daunatoare.